Ce s-a întâmplat cu prețurile la apartamentele românilor în 2021: încă o cărămidă la bula imobiliară din România

de: Alexandru Puiu
17 12. 2021

Mai durează un pic până când bula imobiliară va exploda în România. Momentan, prețurile continuă să crească, iar efortul financiar al românilor care își doresc o locuință se complică de la o lună la alta.

Brașov este orașul din România în care prețurile la apartamente au avut cea mai accelerată creștere, iar ritmul nu pare să se domolească prea curând. Pe de altă parte, în aproape fiecare colț al țării se văd creșteri importante de prețuri comparativ cu primul an al pandemiei.

În medie, la nivel național, după ce în toamnă am văzut o creștere de 1,9 procente în doar câteva luni, trendul ascendent s-a menținut și pe final de an. Doar în ultimele 30 de zile, creșterea a fost de aproximativ 1%, de la 1536 de euro până la 1551 de euro pe metru pătrat util.

2021, anul boom-ului imobiliar în România

Față de luna decembrie 2020, prețurile la apartamente pe teritoriul României au crescut cu 14,8%. La momentul respectiv, discutam de o medie de 1351 de euro pe metru pătrat util, mult mai mică decât cei 1551 de euro care se cer acum. Conform datelor analizate de Imobiliare.ro, cele mai mari creșteri de preț s-au văzut în Brașov, în timp ce, la polul opus, s-a înregistrat Timișoara.

„Un factor important care a contribuit la creșterea susținută a prețurilor apartamentelor în 2021 este reprezentat de scumpirea materialelor de construcție, în contextul dificultăților generate de pandemie, dar și de o cerere susținută. Au fost afectate, în mod indirect, și locuințele deja finalizate, noi sau chiar vechi. Avansul-record consemnat în Brașov, mai accentuat pe segmentul locuințelor nou-construite, atestă menținerea unui interes crescut pentru proprietățile din orașele cu o calitate a vieții ridicată, în condițiile în care munca de la distanță rămâne o practică răspândită”, spune Daniel Crainic, Director de Marketing Imobiliare.ro.

Punctual, în ultimul an, creșterea prețurilor la apartamente în București a fost de 15,9%, de la 1343 de euro până la 1557 de euro. În Brașov, am văzut o creștere de aproximativ 17,4% până la 1428 de euro de la 1231 de euro. Cluj-Napoca continuă să fie un exemplu extrem. Deși creșterea a fost de ”doar” 11,5%, saltul pe metru pătrat util a fost de la 1840 de euro până la 2051 de euro.

Mult mai ieftin este la Constanța, unde creșterea a fost de 10,5% până la 1384 de euro de la 1253 de euro în decembrie 2020. Prețurile actuale sunt similare și în Timișoara, aproximativ 1364 de euro pe metru pătrat util, dar creșterea a fost de doar 6% față de acum un an. La Iași, sunt cele mai mici prețuri, aproximativ 1192 de euro pe metru pătrat util, cu 10,4% mai mult.